Heleen Florusse

 

Werken vanuit aandacht en uitdaging en met uitdagende aandacht

Al meer dan 25 jaar werk ik en voor het onderwijs. Begonnen als docent in het MBO met volwassenen en jonge mensen. Na 12 jaar heb ik de overstap gemaakt naar het scholen van professionals in het onderwijs bij het Centrum voor Nascholing en sinds 2018 ben ik verbonden aan de HvA-Academie en gestart met mijn eigen bedrijf als coach, trainer en trainingsacteur.

In 2008 ben ik gestart als opleider aan de post HBO-opleiding “Coach in het onderwijs”, toen nog ondergebracht bij het Centrum voor Nascholing. een prachtige opleiding waar ik nog steeds met veel plezier aan verbonden ben. Het opleiden van (collega)coaches die zich bezighouden met het begeleiden van (startende) docenten en op die manier een bijdrage leveren aan het professionaliseren van onderwijsgevenden en dus aan het leren van leerlingen en studenten; dat is toch mooi als je dat mag doen.

Binnen de coachopleiding vind ik het mooi te zien hoe ervaren docenten weer een nieuw vak gaan leren, onzeker worden, oefenen, reflecteren en vooral groeien in dit nieuwe vak! Mijn specialisme binnen de opleiding is het ervaringsgerichte leren vormgeven en het onderdeel levensfasegerichte coaching.

Daarnaast werk ik binnen mijn eigen bureau als coach, trainer en trainingsacteur en altijd aan het “ontregelen met aandacht”.

Mieke de Leeuw

 

Werken vanuit de bron van innerlijke kracht, vanuit die kracht start een reis van ontwikkeling en groei.

Op 22 jarige leeftijd begon ik als docente Frans in het  Voortgezet Onderwijs. Ik werd als beginnend docent goed begeleid, maar uit contacten met docenten op andere scholen werd mij duidelijk dat dit geen vanzelfsprekendheid is in het onderwijs.

Vanuit de overtuiging dat zowel de (beginnende) docent als de school zelf gebaat zijn bij een goede begeleiding , besloot ik om daar iets aan te gaan doen . In de jaren ‘90 volgde ik de opleiding ‘Supervisor in het Onderwijs’. Daarna specialiseerde ik mij in het begeleiden van zowel beginnende als (zeer)ervaren docenten , op individuele basis maar ook in groepsverband.

In 2007 besloot ik om me volledig te richten op de professionalisering van docenten en maakte ik de overstap naar het Centrum voor Nascholing in Amsterdam.
Vanaf dat jaar ben ik opleider  aan de opleiding ‘Coach in het Onderwijs’.
Een opleiding waar ik nu al vele jaren met hart en ziel aan verbonden ben. Ik vind het geweldig om docenten te mogen opleiden die op hun beurt weer collega’s verder helpen in hun professionele ontwikkeling.

Mijn specialisme binnen de opleiding is het inzetten van werkvormen uit systemisch werken.

Verder ben ik vanuit mijn eigen bureau en als medewerker bij de HvA-FOO actief als opleider, (team)coach en (leer)supervisor.