Leestips voor coaches: e-coaching

Wil je meer weten over blended en online coaching?
We kunnen je de volgende twee uitgaves van harte aanbevelen:              


1. E-coaching: direct aan de slag met het nieuwe coachen

Anne Ribbers en Alexander Waringa, Amsterdam 2020

De eerste druk van hun boek dateert uit 2012, zó lang hebben Ribbers en Waringa al ervaring met e-coaching en dat is te merken. In hun boek behandelen zij de achtergrond, geschiedenis en voor- en nadelen van online coachen. Ze bespreken de verschillende vormen van e-coaching (Skype, video, telefoon, chat, e-mail en sms). Hierbij ligt de focus op mogelijkheden van het schrijven bij e-mail-, chat- en sms-coaching.

In deel 1 geven zij een introductie op e-coaching: wat verstaan we er onder, welke typen zijn er en wat zijn de kenmerken. Ook geven ze relevante achtergrondinformatie op basis van onderzoek. Het is een gedegen uitwerking die veel inzicht geeft en stof tot nadenken. In deel 2, het meer praktische deel, geven ze handvatten aan de hand van het ABC-model en hun eigen methodiek. Hier gaan ze ook in op de meer technische aspecten zoals privacy en de mogelijkheden van de verschillende platforms. In deel 3 tenslotte werken ze een online (of e-)coachingstraject uit.

Wat ons betreft een goed basiswerk waarin alle facetten van ‘e-coaching’ aan bod komen. Als (verstokte) ‘analoge’ coach kun je op basis van dit boek goed keuzes maken om je coachingstrajecten meer blended te gaan verzorgen. Wij vonden het met name vanuit die gedachte inspirerend en refereren er geregeld naar in de opleiding ‘Coach in het onderwijs’. Het leverde ons zelfs ideeën op om onze opleiding zelf door te ontwikkelen naar een blended opleiding!

2. Het succes van online coaching

Mirjam Windrich, Houten 2008

In ‘Het succes van online coaching’ laat Mirjam Windrich vanuit verschillende perspectieven de voordelen van online coaching zien: voor de cliënt, de werkgever en de coach. Aan de hand van talloze voorbeelden en ontwikkelingen op het gebied van mentale training en psychotherapie legt zij uit waarom online coaching, met de nadruk op e-mail-coaching, zo goed werkt. In hoofdstuk 2, 3 en 4 gaat ze in op de voordelen hiervan voor de cliënt, de werkgever en de coach. Ze legt uit wat de overeenkomsten zijn met meditatie, geeft praktische tips en ervaringen vanuit de praktijk. Een aanrader voor iedere coach die meer online wil gaan doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.