Leestip: Praktijkboek intervisie, proces & methoden.

Titel: Praktijkboek intervisie, proces & methoden. Meer vermogen door helpende vragen.
Auteurs: Monique Bellersen & Inez Kohlmann, Boom uitgevers Amsterdam.

Boekrecensie door Frouke Visser

“Op zoek naar nieuwe input over intervisie, kwam ik dit boek op het spoor. In 2021 is er een geheel herziene editie verschenen, waardoor de weeffoutjes eruit zijn gehaald, er feedback van gebruikers in is verwerkt en de uitgave weer beschikbaar is. Het boek heeft een heldere visie op goede intervisie, kortweg: vertragen, vertragen en nog eens vertragen. Na een introductie op de essentie van intervisie, het belang voor het individu en de organisatie, volgt een uitgebreide beschrijving van het proces van intervisie. Er wordt een algemeen model aangeboden van de fasen die rondom een bijeenkomst aan de orde zijn. Daarnaast worden er 27 methoden/werkvormen in heldere stappen beschreven.

Verder kun je bij elke methode de voor-en nadelen en de valkuilen teruglezen en wordt er achtergrondinformatie gegeven die je kan helpen in je keuze voor een passende methode. Die beschrijvingen zijn heel volledig, waardoor je er als intervisor goed mee uit de voeten kunt. Alle 27 methoden staan in een overzichtelijk schema met handige criteria om tot een keuze te komen.

De auteurs staan ook stil bij het maken van een goede start met een groep: hoe stel je een groep samen, het nut van een kennismakingsbijeenkomst, het besluit over spelregels, wat is een bruikbare casus en intervisievraag, de verschillende rollen van inbrenger, intervisor en deelnemers, wat is reflectie. In de procedurebeschrijving wordt er vanuit gegaan dat de intervisor altijd vooraf overleg heeft met de inbrenger over zijn/haar casus en samen afstemt over de keuze van de methode. De praktijk is altijd weerbarstiger dan de theorie: het afschermen van de agenda voor intervisiebijeenkomsten is in het onderwijs een kunst op zich. Het was fijn geweest als de startende intervisor ook kon lezen hoe het verloopt als je niet vooraf de casus gekregen hebt en zelf de methode moet kiezen. Daar staat tegenover dat een ervaren procesbegeleider daar vast wel uitkomt.

De auteurs leggen helder uit wat de meerwaarde van begeleide intervisie onder leiding van een intervisor kan zijn. De competenties van een intervisor worden beschreven, dat maakt het boek ook bij het gebruik in een training tot intervisor waardevol. Kortom, een hele bruikbare en overzichtelijke bron voor de meer ervaren intervisor die de zaken weer eens goed op een rij wil zetten en nieuwe methoden wil ontdekken, en een goed naslagwerk voor (de scholing van) de startende intervisor.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.