Leestip: de juiste vraag

Graag delen we weer een leestip met je. Deze keer is dit het boek ‘De juiste vraag’, over de kunst van het vragen stellen in coachende gesprekken.
Auteurs: Joris Brenninkmeijer en Mieke Voogd, Boom december 2019.

“De juiste vraag” van Joris Brenninkmeijer en Mieke Voogd staat dit jaar voor het eerst op onze literatuurlijst. We hebben dit boek om twee redenen opgenomen:

1. Omdat het een verdieping geeft in het stellen van vragen binnen verschillende contexten en met diverse doelen. Een verdieping op de basisvaardigheden die we in de opleiding aanleren voor de verschillende fasen van een coachgesprek. Brenninkmeijer en Voogd gaan net wat verder, hebben een andere ordening en geven weer te denken over wanneer je welke keuzes kunt maken.

2. De tweede reden is dat we, met Brenninkmeijer en Voogd, vinden dat de basis van het ambacht van de coach het stellen van vragen is. En dat klinkt echt simpeler dan het is: welke vragen in welke fase? Hoe formuleer je ze zo dat je je doel bereikt? En hoe passen ze binnen de verschillende fasen van een coachgesprek? In onze opleiding besteden we veel aandacht aan structuur van een gesprek en van een coachtraject: “De juiste vraag is een mooie verdieping daarop.”

Het boek bestaat uit 3 delen:

  • Bewust vragen stellen,
  • Je repertoire uitbouwen,
  • Diepere lagen aanboren

Daarin zie je een opbouw van basis naar verdieping. In het eerste deel komt ook de basishouding van de coach aan bod; het vertrekpunt van de coach is, aldus de auteurs, het uitgangspunt van een OEN: Oprecht nieuwsgierig, Eerlijk en vanuit Niet weten.
Het eerste deel is gericht op het stellen van vragen en het belang daarvan binnen coaching. Welke vragen kun je stellen in welke fase, wat kan er misgaan en welke competenties heeft een coach nodig? Ze gaan in dit deel ook in op de kwaliteiten en valkuilen van een coach en wanneer een kwaliteit ook een valkuil kan worden.

In het tweede deel gaan ze in op verschillende stijlen en wordt je als lezer uitgenodigd te reflecteren op welke keuzes je maakt en in hoeverre je je wilt specialiseren of juist in de breedte wilt ontwikkelen. Alles kan, maar het belang van voortdurende professionele reflectie maken de auteurs inzichtelijk. In het afsluitende hoofdstuk van deel 2 bespreken ze bijzondere vragen, zoals Systemische vragen, Circulaire vragen, Socratische vragen en vragen om te reframen.

Het derde deel gaat over het belang van het non verbale, de lichaamstaal en hoe je daar als coach bij kunt aansluiten. De auteurs beschrijven hoe taal en taalgevoeligheid kunnen helpen bij het vinden van de ‘waarheid’ en het formuleren van vragen. Het laatste hoofdstuk helpt je om je je nog verder te ontwikkelen tot vragensteller door het ‘hoe’ en het ‘waarom’ te bespreken. Een mooie opbouw waar voor iedere coach in iedere fase van de ontwikkeling inspiratie, kennis, voorbeelden en reflectie te vinden is!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.