Een blik terug en vooruit met coachopleider Mieke de Leeuw

Binnenkort gaat Mieke de Leeuw, al 16 jaar vaste opleider van de opleiding Coach in het Onderwijs, met pensioen. Graag geven we haar de ruimte om enkele herinneringen te delen en vooruit te kijken.

Een blik terug…

Waar ben je het meest trots op?
“Dat we de Coach in het Onderwijs opleiding, na de opheffing van Centrum voor Nascholing, waar ik als opleider 10 jaar actief voor ben geweest eerst twee jaar via stichting Iris hebben kunnen verzorgen. En dat we vervolgens de moed hebben gehad om daarna de opleiding in eigen beheer voort te zetten. Dat is een proces geweest waarin ik het voortouw heb genomen maar samen met Heleen uitvoering aan heb gegeven. Nu, na 4 succesvolle jaren hebben Frouke en Heleen het initiatief genomen om de opleiding weer terug bij een brede organisatie onder te brengen, de HvA.”

Wat was je grootste uitdaging van de afgelopen 16 jaar?

“Het online verzorgen van de opleiding in Corona tijd. Dat was een hele omschakeling en een zoektocht naar de optimale invulling van de opleidingsbijeenkomsten. Ik had niet kunnen bedenken dat we ook op deze manier de kwaliteit van onze opleiding konden waarmaken. Maar dat is gelukt, we hebben de opleiding doorontwikkeld en meer blended gemaakt. Dat betekent dat bepaalde onderdelen, zoals bijvoorbeeld de bijeenkomsten van de leergroepen, nu nog steeds online plaatsvinden.”

Wat heeft het werk als opleider jou persoonlijk gebracht?
“Een enorme ontwikkeling en verrijking: grote kennis van en ervaring op het vakgebied.
Mooie ontmoetingen, nieuwe inzichten, uitbreiding van mijn handelingsrepertoire, een groeiend zelfvertrouwen en vandaaruit de rust om uitdagingen aan te gaan en uit mijn comfortzone te komen…”

Op welke manier ben jij als mens rijker geworden door het opleiden van andere coaches?
“Zien en ervaren hoe het ook anders kan, daar geïnspireerd door raken. Hun enthousiasme voor dit coach vak, de wil om het te leren, de motivatie om hun collega’s te begeleiden, mijn indirecte bijdrage aan de ontwikkeling van hun school, en daarmee van het onderwijs dat me zo aan het hart gaat.”

Wat bleek voor jou het meest waardevol in de samenwerking met collega-opleiders?
“Hun deskundigheid, enthousiasme en motivatie. Dat ik de kunst bij ze heb mogen afkijken, dat we aanvullend blijken te zijn en dat er wederzijds respect is voor elkaars kwaliteiten en vervormingen.”

…en een blik vooruit!

Hoe ziet jouw perfecte dag eruit als je met pensioen bent?
“De perfecte dag is een dag waarop ik met tevredenheid en voldoening terugkijk. Dat kan zijn omdat ik een waardevolle ontmoeting heb gehad, een mooie wandeling heb gemaakt, een goed boek heb gelezen, geïnspireerd ben geraakt door een tentoonstelling of… vul maar aan… het kan dus echt van alles zijn.”

Welke passie die je ook in je werk inzette, zet je voort in je volgende levensfase?
“Mijn betrokkenheid, luisterende houding, het vermogen om oordelen uit te stellen, het onbevangen ergens instappen (‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik kan het’) Zijn dit passies? In ieder geval lijkt het mij een goed idee om dit vooral in te blijven zetten!”

Wat is je verlangen voor de komende vijf jaar?
“Dat ik gezond mag blijven zodat ik die dingen kan doen die ik graag doe en dan ook nog het liefst met die mensen die er voor mij toe doen!”

Waarvoor zou jij als gepensioneerde een coach kunnen/willen inzetten?
“Om keuzes te maken, er is nog zoveel dat ik belangrijk vind. Ik wil nog zo graag van belang zijn, bijvoorbeeld als vrijwilliger, dat het handig is om daarin prioriteiten aan te brengen. Wat past nu echt bij mij, waar wil ik nog voor gaan?”

Wat is je verlangen voor de komende vijf jaar?
“Dat ik gezond mag blijven zodat ik die dingen kan doen die ik graag doe en dan ook nog het liefst met die mensen die er voor mij toe doen!”

Waarvoor zou jij als gepensioneerde een coach kunnen/willen inzetten?
“Om keuzes te maken, er is nog zoveel dat ik belangrijk vind, ik wil nog zo graag van belang zijn, bijvoorbeeld als vrijwilliger, dat het handig is om daar prioriteiten in aan te brengen. Wat past nu echt bij mij, waar wil ik nog voor gaan?”

Namens je collega-opleiders Heleen en Frouke:
“Mieke, dank je wel voor je jarenlange inzet voor onze prachtige opleiding, voor de heldere samenwerking en voor jouw eigenheid als opleider. We wensen je een mooie, ontspannen en inspirerende tijd als pensionado!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.